İnşaat İşçiliğini Kim Yapar?

İnşaat İşçiliğini Kim Yapar?

İnşaatlarda işçilik, en az mühendislik ve mimarlık kadar önemlidir. İnşaat ustaları ve kendi işçileri ne kadar becerikli ise, inşaatın sağlamlığı ve istenilen ölçülerde yapılması daha sağlıklı bir biçimde artar. İnşaatlarda işçilik genel olarak iki yöntemle belirlenir. Bu inşaatlar belli firmalarının sağladığı işçilik işleri ile direk olarak verilebilirken, taşeron olarak bilinen yöntemle de işçilik hizmetleri sağlanabilir.

DİREK FİRMALARLA ANLAŞMA YÖNTEMİ 

İnşaat firmaları günümüzde sadece bir binanın mimarlık, mühendislik, ilk madde veya ham madde gereksinimini karşılamaz. Yapılacak olan binanın işçilik işlemlerini de üstlenir. Bu yöntem genel olarak 4 – 5 katlı ve tek arsa üzerinden yapılan 1 veya 2 ev için kullanılan bir yöntemdir. Şahısların kendi arsaları üzerinde yaptırdığı ve şahsi mülk olarak kullanacakları binaların yapımını ihale şartı olmadan bir inşaat firması ile anlaşarak yaptırabilirler. Bu yöntem maliyet açısından da işlerin tek elden yapılması ile birlikte büyük bir kar sağlamaktadır.

TAŞERON FİRMA YÖNTEMİ 

Taşeron firmalarda yine ilk madde ve ham madde temini, mühendislik ve mimarlık işlemlerinin yanı sıra işçi teminin de yapmaktadırlar. Taşeron firmanın, yüklenici firma anlamına gelmektedir. Yani taşeron firmalar bir işin tamamının ya da belli bir kısmını üstlenen firma anlamına gelmektedir.

Taşeron firma yöntemi genel olarak büyük 4-5 veya daha fazla sayıda binanın yapıldığı sitelerde, yine 20- 25 veya daha fazla kat sayısına sahip olan sitelerde ve kamu kuruluşlarında kullanılmaktadır. Taşeron firmalar, bir işin alınması için ana firmanın açtığı ve Kamu İhale Kurumu hükümlerine uygun olarak düzenlenen ihalelere girerek işleri alırlar. Bu ihalelere giren firmalar açık arttırma usulü ile aldıkları ihalelerin şartlarını yerine getirmekle yükümlüdürler.

Binaların yapım süreçlerinde genel olarak bu iki yöntem kullanılmaktadır. Ancak, belirli bir sözleşmeye bağlı ve iş bitiş zamanı taahhüdü olduğu için en yaygın usul taşeron firma usulüdür. Her ne kadar taşeron firmaları tüm işi tek başına yüklenebilse de, bu usulde mühendislik, mimarlık, inşaat malzemesi temini ve işçilik de farklı farklı firmalara verilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir