Hemşireler Ne İş Yapar ?
Hemşireler sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde doktora yardımcı olan kimselerdir. Erkek olanlara hemşir kızlara ise hemşire denir. Hekim tarafından uygun görülen tedaviyi uygulamakla görevlidir. Tedavi sürecini denetler ve bireyleri hastalıktan korumak için önlemler alır. Hasta kabulü ve muayeneye hazırlar. Hastaların bakımlarını yapar. Acil durumlarda hastalara ilkyardım uygular. Hastaların ameliyat yaralarını temizler, pansuman yaparlar. Ateş yükselmesi durumunda hastaların ateşini ölçerler. Hastaya serum takmak ve iğne yapmakla görevlidir. Ameliyathanelerin fiziksel ortamını düzenlerler. Ameliyat ekibine yardım ederler. Hastaların genel durumunu takip edip doktora rapor sunarlar. Anne ve çocuk sağlığı planlamasını yürütürler. Bulaşıcı hastalıklara karşı hastaları bilgilendirirler.
Hemşireler Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır ?
Hemşireler üst düzey sayısal akademik becerilere sahiptir. İnsanlara yardım etmeyi severler. Sorumluluk duygusu gelişmiş, çalışkan kişilerdir. Düzensiz mesai saatlerine uyum sağlayabilirler. El ve göz koordinasyonu sağlamada ustadırlar. Sabırlı, titiz, soğukkanlı, nerede nasıl davranacağını bilen, hızlı ve doğru kararlar alabilirler. Fen bilgisi alanında başarılı, teknolojiyi ve gündemi takip eden kimselerdir. Temizlik kurallarını iyi bilen, ilkyardım yapabilen, becerikli ve pratik kişilerdir.
Hemşirelerin İş ve Çalışma Koşulları Nelerdir ?
Hemşireler sağlık bakanlığına bağlı hastane, sağlık ocağı, ve özel kliniklerde görev yaparlar. Gece ve gündüz vardiya sistemi ile çalışırlar. Üniversiteye sayısal puan türünden tercih yaparak hemşirelik yüksek okulundan mezun olurlar. 1 yıl hazırlık olmak üzere 5 yıl eğitim alırlar. Programdan mezun olanlara uzman hemşire denir. Uzmanlık eğitiminden sonra doktora ve master yaparak akademik olarak yükselirler.