Hakimler ne iş yapar ?
Hakim kanun ve hukuk ilkelerine göre hüküm veren adliye uzmanlarıdır. Kanun ve düzeni bozan suçluları kanunda belirtilen hükümlere göre karar verir. Dava dosyalarını tanıkları inceler. Davacı, davalı, avukat ve tanıkları dinledikten sonra karar verir. Hakimler son derece soğukkanlı ve tarafsız kimselerdir. Dava hakkında hüküm verirken duygusal davranmaz. Kanun ve nizam çerçevesinde duygularına yenilmeden hızlı ve doğru karar alırlar.
Hakimler Hangi Özelliğe Sahip Olmalıdır ?
Hakimler üst düzey akademik yeteneğe sahip kimselerdir. Mantıklı ve sağlam karakterli kimselerdir. Sezgileri çok kuvvetlidir. Sosyal bilimler alanında başarılı kişilerdir. Sabır ve tahammül düzeyleri yüksektir. Tarafsız ve anlayışlı kimselerdir. Sorumluluk duygusu gelişmiştir. Yenilikleri takip eden ve kendini sürekli güncelleyen kimselerdir. Hakimler kitap okumayı ve araştırma yapmayı severler. Hafızaları çok kuvvetlidir. Çalışmalarını büyük bir titizlikle yapar. Düzenli ve dikkatli kimselerdir. İnsanlarla çok rahat iletişim kurar.
Hakimlerin Çalışma Koşulları Nelerdir ?
Hakimler mahkemelerde görev yaparlar. İş yerlerinde resmi kıyafetle görev yaparlar. Ortamları son derece temiz ve düzenlidir. Atama nedeniyle çok sık şehir değiştirir. Avukat, savcı, hukukçular ve kamu yöneticileri ile iletişim halinde çalışırlar. Üniversiteye eşit ağırlık puan türünden tercih yaparak hukuk fakültesinde eğitim görürler. 4 yıl lisans eğitim sonrası doktora ve master yaparak üniversitede akademik kariyer yapabilirler. Anayasa mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, askeri Yargıtay, askeri yüksek idare mahkemesi ve vergi mahkemelerinde görev yaparlar.