SSK Doğum Parası Nedir?
SSK doğum parası, doğum yapmış olan kadınlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, belirli şartlar dahilinde yapılan doğum yardımı durumudur. Aynı zamanda Analık Geçici İş Göremezliği olarak bilinir. Çalışmakta olan hamile bir kadının, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta boyunca çalıştırılması yasaktır. İkiz gibi çoğul gebelik durumlarında ise, bu süre 10 haftaya kadar uzamaktadır.
Ancak hamile olan kadının, kendi isteği ile çalışmaya devam etmek istemesi durumunda, doktor raporu alarak, doğum yapmaya 3 hafta kalana kadar çalışabilmektedir. Bu durumda, doğum öncesindeki izinleri doğumdan sonraki haftalarda kullanabilmektedir.
Bu izinlerin dışında, kadın isterse 6 ay kadar ücretsiz izin kullanabilmektedir. Ancak böyle bir durumda, aynı işe devam etmek garanti olmamaktadır yani bu işverenin kendi kararına kalmıştır.
Doğum Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Doğumdan önceki izinin başlamış olduğu zamanlarda, sigorta niteliğinin sona ermemiş olması gerekir. Belirtilen sürelerde, iş yerinde çalışmamış olması gerekir.
Doğumdan önceki bir yıl içerisinde, minimum 90 gün boyunca kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması gerekir. Doğum yapılmış olması gerekir.
SSK Doğum Parası Nasıl Alınır?
Çalışan kadınlar vizite kağıdı ve doğum belgesi ile SSK ya başvurarak, doğumdan sonra paralarını alabilmektedir.
Sigortalı erkeğin sigortası olmayan eşi ise, erkeğin doğumdan önceki bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması koşulu ile bu parayı alabilmektedir.
Doğum Parası Ne Kadardır Nasıl Hesaplanır?
Çalışan kadının günlük kazançlarının 2/3 ü doğum parası olarak verilmektedir. 2017 yılında belirlenip resmi gazeteler aracılığıyla duyurulan doğum parası, 1.çocuğun doğumunda, 300 TL ikinci çocuğun doğumunda, 400 TL üçüncü doğumunda ise, 600 TL olarak belirlenmiştir. İkiz doğumlarda ise, ilk iki çocuğun doğması durumunda verilmiş olan, paranın iki katı verilmektedir.