Son yıllardaki en revaçta olan yatırımların başında hiç şüphesiz konut sektörü gelmektedir. Konut yatırımı yaparken de en dikkat edilmesi gereken konulardan biri, iskan ruhsatı alınmış konut satın almaktır.
İskan Neden Önemlidir?
Almak istediğiniz konutu banka kredisi (Mortgage) ile alacaksanız, özellikle devlet bankaları kredinizi onaylamayabilir. Bunun için konut alırken tapunun Kat Mülkiyeti tapusu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
İskanı alınmamış konutlarda hukuken telefon, su ve elektrik bağlantısı yapılamamaktadır. Bu kanun, ülkemizde pek fazla uygulanmıyor olsa da, belediyeler ile her an problem yaşayabilirsiniz. Zaten doğalgaz firmaları da sözleşmelerinde, en fazla 1 ay içerisinde iskanın alınma zorunluluğu vardır diye şerh düşmektedirler.
Firmalar İçin İskan Neden Önemlidir?
Firmalar içinde kiralayacağı iş yerinin iskanlı olması çok önemlidir. Firmanın ticari faaliyette bulunabilmesi ve iş yeri ruhsatı alabilmesi için iskan zorunluluğu vardır. Kiralayacağı yerin iskanı yoksa yapı ayıplı mal statüsüne girer ve kiracı kontratını tek taraflı feshedebilir. İnşaat firması onaylı projenin dışına çıkmışsa, belediyenin buraya onay ve iskan vermesi mümkün değildir. Bu durumda, proje dışında farklı yapılan kısımların yıkılıp, onaylı projedeki şekilde yapıldıktan sonra ancak iskan alınabilir.
Müteahhit İskan Almazsa Ne Yapılmalıdır?
Genellikle kat karşılığı yapılan sözleşmelerde, iskan alma zorunluluğu inşaatı yapan müteahhit firmaya aittir. Firmanın iskanını almaması durumunda, konut sahipleri birleşerek eksik teslimat gerekçesi ile dava açabilirler. Diğer bir yöntem ise, konut sahipleri iskan başvurularını kendileri yaparak çıkacak olan borçları müteahhit firmaya rücu edebilirler.
İskan Nasıl Alınır?
İskan alabilmek için inşaat sahibi veya yetkilisi ilgili belediyeyi başvuru dilekçesi vermesi gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra ilgili teknik elemanlar yapıya gelerek denetim yapmaktadır. Yapı projeye uygun yapıldıysa TEDAŞ, Türk Telekom, İtfaiye gibi kuruluşlar gelerek su, elektrik, asansör tesisatlarının denetimleri yapılarak, teknik rapor hazırlanır ve Yapı Kullanım İzni ve Genel İskan Amirliğine verilir. Sonrası tapu harçları ve vergiler yatırılarak iskan alınabilir.