İstifa Dilekçesi Örneği – İstifa ederken Nelere Dikkat edilmeli

Çalışmakta olduğumuz iş yerinden çeşitli nedenlerle istifa ederek kendi rızasıyla ayrılmak isteyen işçi işyerine resmi olarak istifa dilekçesini iletmelidir.

İstifa ederken kullanılacak istifa dilekçe örneği aşağıda yer almaktadır.

Dilekçe doldururken ve işçi ve işverenin gelecekte sorun yaşamaması için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

1- İhbar Süresi

İhbar süresi işçi ve işvereni korumak amacıyla kıdeme göre belirlenmiş karşılıklı bildirim süreleridir.İstifa ederken İhbar süresine dikkat edilmeli işçi ile işveren anlaşmalı şekilde hareket etmelidir. Aksi taktirde yasada belirtilen kıdeme göre belirlenen tutarlarda işveren veya işçi ihbar tazminatı ödemek ile yükümlü olacaktır. Konunun Detaylarını İhbar Tazminatı yazımızdan inceleyebilirsiniz.

2- Dilekçenin Teslim Usulü

ELDEN TEBLİĞ

İstifa dilekçesi elden teslim edilecekse mutlak suretle 2 nüsha olarak düzenlenmeli bir nüshası işyerine teslim edilip işçide kalan nüshasına işveren tarafından “Bir nüshası elden teslim alınmıştır” ibaresi yazdırılarak Kaşe / yetkili imzası alınmalıdır.

NOTER / APS YOLUYLA TEBLİĞ

Tebliğde en güvenilir yöntemdir. Özellikle kıdem tazminatı ödenmesi sonucu doğuran istifalarda (Askerlik nedeniyle, Evlilik nedeniyle vb.) istifa dilekçesinin noter yada aps yoluyla işverene iletilmesi tavsiye edilmektedir. Elden tek nüsha olarak yapılan hatalı tebliğlerde tazminat ödemek istemeyen Kötü niyetli işveren işçinin iş akdini devamsızlık sebebiyle sonlandırıp istifa dilekçesi vermediğini beyan ettiğinde işçinin elinde yazılı ve resmi kanıt bulunmaması süreci uzatacak , zorlaştıracak hatta hak edişinizi tehlikeye atacaktır.

Noter yoluyla istifa dilekçesi nasıl gönderilir? Okumak için Tıklayınız.

3- Dilekçenin Dolduruluşu

Birçok işveren istifa dilekçesini Bilgisayar ortamında doldurup işçiye sadece imza attırmaktadır. İşten ayrılış sonrasında iş davasında işçinin “Dilekçeyi zorla imzalattılar” yada “İstifa dilekçesi olduğunu bilmeden imzaladım” diye mahkemeye beyan vermesi birçok iş davasında işvereni haksız duruma düşürmüştür. Bu sebeple istifa dilekçesi mutlak suretle işçinin el yazısı ile kendi tarafından aşağıda belirtilen şablona uygun bir biçimde doldurtmalıdır.

İşçinin İşten Çıkış Süreçleri yazımızda işten çıkan / çıkartılan işçi için doldurulması gereken evrak,dilekçe ve formlar , uyulması gereken süreçler detaylı olarak anlatılmaktadır.

 ** Bu Dilekçe kendi rızası ile işten ayrılmak isteyen işçilerin doldurması içindir.İlgili istifa dilekçesi ile gerçekleşecek istifa sonucu işçinin tazminat talep etme hakkı bulunmamakta olup kullanılmayan yıllık izin,fazla mesai,maaş gibi hak edilmiş alacakları etkilemez.

İSTİFA DİLEKÇESİ

Tarih: ……/……/…………

……………………………….Şirketi

İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne,

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………..adresinde bulunan işyerinizde ……/……/…………’den bu yana ………………………. pozisyonunda çalışmaktayım.

 

İşyerinizden ……………………………………………………..……….. nedeniyle, kendi istek ve rızamla herhangi bir baskı olmadan ……/……/………… tarihinde ayrılmak istiyorum. Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

 

 

İŞÇİNİN

TC Kimlik No

Adı ve Soyadı

Adresi

İmza

 

Sorularınızı Yorumlar Bölümünden Bize iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir