Acil Tıp Teknikeri Ne İş Yapar ?
Acil Tıp Teknikerleri kaza, yangın, gibi felaket durumlarında yaralanan kişilere ilkyardım yapar. Yaralanan kişileri en yakın sağlık kurumuna getirmekle görevli kimselerdir. Halk deyimiyle ambulans görevlisidir. Hastanın tansiyonunu ölçerler. Yaralanan kişilerin kanamaları varsa kanamayı durdurmaya çalışır. Soluk alıp vermede zorlanan kişilere suni tenefüs yaparak solunum yollarını açarlar. Zehirlenme olayında zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar. Şok geçiren hastayı şok durumundan çıkarmak için müdahale ederler. Hastanın vücut sıcaklığını ölçer. Gerektiği durumlarda hastaya iğne vurup serum takar.
Acil Tıp Teknikeri Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır ?
Acil Tıp Teknikerleri insanlara yardım etmeyi seven kimselerdir. Vücut olarak güçlü ve ağır çalışma Ortamlarına ayak uydurabilen kişilerdir. İşleri gereği temiz, titiz ve dikkatli olmaları gerekir. Soğukkanlı hızlı ve doğru karar verirler. Nöbet tutarlar. Düzenli bir çalışma mesaileri yoktur.
Acil Tıp Teknikeri Çalışma Koşulları Nelerdir ?
Acil Tıp Teknikeri sağlık meslek lisesi acil tıp teknikerliği bölümünde eğitim görürler. Üniversiteye sayısal puan türünden giriş yaparlar. Lisans eğitimlerini 4 yılda tamamlarlar. Üniversitede kültür derslerinin yanı sıra sağlık meslek dersleri ve ilkyardım dersleri verilir. Acil bakım ünitesi ve araç gereç kullanma konusunda eğitim alırlar. Hasta ve hasta yakınları ile sürekli diyalog halindedir. Üniversite sonrası acil tıp teknisyeni ünvanı alırlar. Kamu hastaneleri ile özel hastanelerde görev yaparlar. Ekip başı ve kısım şefi olabilirler. Eğitim görürken herhangi bir kazanç elde etmezler. Açık ve kapalı ortamda çalışırlar.