İnşaat İşçileri
İnşaat işçiliği ülkemizde çok yaygın meslek dallarından birisidir. Binlerce kişinin çalışma imkanı bulduğu bu tarz işlerde iş sağlığı ve güvenliği büyük önem arz etmektedir. İşin tehlikeli olması dolayısı ile işçinin çalışmasını kolaylaştıracak ve güvenliğini sağlayacak önlemler almak zorunludur. Ayrıca işçiye çalışması için gerekli ortamın hazırlanması ve gerekli malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Bunların dışında çalışma saatleri ve mola saatleri de güvenlik önlemleri açısından uyulması gereken kurallar da vardır.
İnşaat İşçilerinin Çalışma Saatleri
İşçilerin çalışma saatleri 4857 İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. İş Kanunu’na göre işçi haftalık en fazla kırk beş saat çalışabilmektedir. Bu sürenin üzerinde çalışma kanuna aykırı çalışma olarak ele alınır ve çalışılan her saat için verilen ücretin yüzde elli zamlı olarak işçiye ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu haftalık kırk beş saatlik süre aksi kararlaştırılmadıkça her güne eşit bölünmelidir. Bunun yanı sıra günlük çalışma sürelerinde de bir sınır mevcuttur. Günlük on bir saatlik çalışma süresi sınırı vardır ve bu sınırın üzerinde işçi çalıştırılırsa kanuna aykırı çalışma meydana gelmektedir. Ve fazladan çalışılan süre için işçiye saat başı verilen ücret yüzde elli zamlı olarak verilmelidir.
İnşaat İşçilerinin Dinlenme Süreleri
Mesai saatleri içinde işçilere verilen dinlenme sürelerinin önemi fazladır. Yorulan işçiden alınan verim daha azdır. Bu nedenle günde dört saat ve daha az çalışan bir işçiye on beş dakika dinlenme süresi verilmelidir. Günde dört saat ile yedi buçuk saat çalışan işçiye de yarım saat dinlenme süresi verilmelidir. Günde yedi buçuk saat ve daha fazlasını çalışan işçiye ise dinlenme süresi olarak bir saat süre verilmelidir. Bu süreler mesai saatleri içinde aralıksız kullanılmalıdır. İşçilere kullandırılacak bu süre sıra ile kullandırılabilmektedir. Hepsinin aynı anda kullanması gerekmemektedir.