Orman Mühendisi Ne İş Yapar ?
Orman mühendisleri orman alanlarının belirlenmesi, orman alanlarının ağaçlandırılması, ağaçların korunması gibi hizmetleri yürüten kişilerdir. Ormanda yaşayan hayvanları korur, üreme çalışmalarına katkıda bulunur. Orman mühendisleri ağaçların hasta olmaması konusunda gerekli önlemleri alır. Orman yangınına karşı tedbir alır. Tekniğe uygun biçimde fidan diker. Ağaçların budanması işleri ile uğraşır.
Orman mühendisleri hangi özelliğe sahip olmalıdır ?
Orman mühendisleri üst düzey sayısal yeteneğe sahiptir. Fen bilgisi alanında başarılı kimselerdir. Plan yapmayı bilen ve bu planı başarı ile uygular. Biyoloji alanına ilgi duyarlar. Orman mühendisleri açık havada çalışmayı severler. Çalışma alanları ağaçlık ormanlık alanlardır. Issız ve tenha yerlerde çalışmayı severler. Düzenli ve disiplinli çalışır.
Orman mühendisliği çalışma koşulları nelerdir ?
Orman mühendisleri proje çalışmaları dışında açık havada çalışırlar. Çalışma koşulları zor ve ağırdır. Üniversiteye sayısal puan türünden giriş yaparlar. Mühendislik fakültelerinde orman mühendisliği bölümünden mezun olurlar. Eğitimleri 4 yıl sürer. İlk yıl kimya, botanik, orman zoolojisi, istatistik ve genel kültür dersleri verilir. 2. yıl orman botaniği, orman ağaçların hayatı, toprak iklimi, bilgisayara programlama ve peyzaj mimarisi dersleri verilir. 3. yıl dentometri, ormancılık muhasebesi, hasılat bilgisi dersleri verilir. Bölümü bitirenler orman mühendisi unvanını alır. Kamuda 8.derecede görev alırlar. Lisans bitiminde doktora ve master yaparak akademik olarak yükselirler. Çalışma ve iş imkanı oldukça geniş olan orman mühendisleri, başta Orman Bakanlığı başta olmak üzere Maliye Bakanlığı, karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ve Çevre Bakanlığında görev yaparlar.