Psikoglar Ne İş Yapar ?

Psikoglar Ne İş Yapar ?

Psikologlar insan davranışlarını analiz edip psikolojik sorunları olanlara destek olan kişilerdir. Davranışlar üzerinde deney ve gözlem yaparlar. Davranışların altında yatan nedenleri tespit edip kişiye psikolojik sorunları çözmesi konusunda yardımcı olan kişilerdir. Psikologların görevleri çalışma alanına göre değişir. İleri düzeyde psikolojik sorunların çözümüne klinik psikologları bakar. Öğrenme ve düşünme gibi alanlarda sorunların çözümüne gelişim psikologları bakar. Başarı ve başarısızlık gibi sorunlar için eğitim psikologları ilgilenir. Üretimi arttırma ve verimlilik gibi sorunların çözümü ile endüstri psikologları ilgilenir.

 

Psikologlar Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır ?

Psikologlar akademik yeteneğe sahip kişilerdir. Psikoloji, felsefe, sosyoloji gibi alanlara ilgisi olan kişilerdir. Yaratıcı düşünme ve bilimsel meraka sahiptir. Aritmetik akıl yürütürler. Mantıksal bağ kurma becerisi ileri düzeydedir. Duygu ve düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilir. Karşısındaki insanı dinlemeyi sever, empati yaparak onlarla duygusal bağ kurabilir. İyi iletişim kurabilir. Problem çözme yetenekleri gelişmiştir. Planlı ve disiplinli çalışırlar.

 

Psikologların İş ve Çalışma Koşulları Nelerdir ?

Psikologlar üniversiteye eşit ağırlık puan türünden tercih vererek fen edebiyat fakültesinde psikoloji bölümünde eğitim alırlar. 4 yıllık lisans eğitiminden sonra psikolog unvanını alırlar. Üniversite sonrası master ve doktora yapıp akademik kariyer elde edebilirler. Sağlık bakanlığına bağlı üniversitelerde, ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk bakım evlerinde, huzur evlerinde, rehberlik araştırma merkezlerinde, çocuk ceza evlerinde, ve okullarda görev yaparlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir