Sektörel İşçilerin Hakları

Sektörel İşçi Nedir?

Sektör bölüm, kol, kesim anlamlarına gelmektedir. Belirli bir iş kolunda, topluluğunda çalışan, kariyer yapmak için, statü ve para kazanmak için gününün belli bölümlerini o işe ayıran işçilere denmektedir. Günümüzde birçok iş kolu karşımıza çıkmaktadır, gelişen Dünya’da her geçen gün yeni iş alanları türemektedir. Bu iş kollarının türemesinde şüphesiz sanayi kolunun önemi çoktur. Sanayi sektörü yıllar içinde değişime uğramıştır. Bu gelişmeler ile birçok işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni iş fırsatları doğmaktadır ve işçi hakları da her geçen yıl daha çok işçi haklarını savunup, işçilere destek vermektedir.

Sektörel İşçilerin Hakları Nelerdir?

Yeni düzenlemeler ile sanayi, kamu, özel kuruluşta çalışanların hakkı bir hayli fazla olmaktadır. Bunlar;

-İhbar tazminatı almak için, işten kendi isteyerek ayrılan işçi yani istifa etmek isteyen işçi önceden belirli gün önceden işveren kuruluşuna bunu bildirmesi gerekmektedir. Gerektirdiği takdirde tazminata hak kazanmıştır.
-Kıdem tazminatı hak kazanması için 1 yıl aynı iş yerinde çalışması gerekmektedir. Askerlik sebebi ile işe ara vermede, doğum ölüm gibi durumlarda, iş sözleşmesinde ki kurallara uymanız halinde kıdem tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır.
-Fazla çalışma ücretlerini alabilmek için, haftalık çalışma süresi 45 günü tamamlamak, sonra geçen her saat fazla ücrete girmektedir. Ulusal bayram ve tatil günlerinde çalışılması durumunda normal ücretten fazla ücret almaya hak kazanmış olursunuz.
-Çalışanlara yol ve yemek verilmesi durumları, çalıştığınız kurumun işteki sözleşmeler durumu ile belirlenmektedir. Ama yemek ve yol verilmemesi durum kabul edilemez ya para vermekte ya da işçinin o ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır.
-Personel maaşları hangi aralıklarla ne zaman ve ne kadar arttırılmaktadır, bu durumda iş sözleşmesinde geçmektedir. İş durumu ve çevresine göre de bir düzenleme yapılmaktadır her yıl düzenli artık göstermektedir.
-İşveren kuruluş maaşları her ay içerisinde işçilere vermek zorundadır. Bunu yapmayan bu süreyi geçen kuruluşları şikayet edip faiz ile maaşınızı alabilirsiniz.

Tazminat ve hakları için kamu, özel ve sanayi sektöründe farklılık göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir